Starinski razgovori

Da se ne zaborave rijecci kojima smo se nekad sluzzili a koje godinama visse ne ccujem, ovdje cu napisati jednu priccu kad su se dvije kume srele na putu i na starinski naccin vodile eglen. Oni koji imaju printer, neka ovo "printaju" i saccuvaju za neke buduce generacije.
Neki dan possla kuma Mare u zadrugu i sretne svoju kumu Ruzzu. "Faljn Is kuma" recce Mare. "Uvjek Is faljen" odgovori kuma Ruzza. "Kaksi ti kuma i kako su svi kod kuce"? "Fala na pitanju, svi smo dobro. Dje s possla"? upita Ruzza. "Joj nemam ni cuva kave u kuci pa sam possla u zadrugu".
_Pa zar idess u zadrugu maksuz zbog kave?
_Da, idem nakastilce, moram joss kupt i frtalj ssekera i srccu gaza. Moram ti rec da sam tolicc tukala onog kevonju, Ivinccinog pastorka. Ondje iza bogna vidim ja jest on, nije on, jedva sam ga pripoznala jer se uprocjepjo. Pitam ssta mu je, a on kazze da se najo necciji karasslama pa se prezzdero i nije uspio ni sic sa tresnje, vec je iz njega, da prostiss, sve ssicclo niz grane.
_Tako mu i treba, ssto je isso u zijan. Vidim ja njega ccesto, uvijek ssljacce i klantara po selu. Bass ojtra seirim kroz pendzer i vidim onu njegovu buducu hanumu ide niz drum. O, ubjo je Sveti Pao, kakva je ko rassak. Smotana ko kanccilo. A kad pricca, tolko ccakti da ne zna prikint, Bozze me prosti, ko da su joj kru zamjesili sa cegarom. Mrssava ko grana. Ne znam na koga se uvrgla?
_A mati joj ko parjenca. Tezze je zaobic, neg priskocct.
_Nije to ssto je mrssava, nego, nece ona nissta da radi. Niccemu nije mukaet. Kad nessto i radi samo zantjera. Uvijek joj je lice muzgavo ko da se otrla tuskavom besparom. Aljne joj nikad nisu ispegljane, ko da su prossle kroz stupu zajedno sa cetenom.
_Ni on nije nissta bolji. Nassla krpa zakrpu, gromca i ne gromla. Da sam im ja caca, taman kad sjednu za sopru, ja b ono tukla massom i prakljaccom; pa sve ovda ocu ovda necu, sevap bi bilo. Znass moja kumo, on je bijo begenso moju Katu, pa sve za njom, a ja Kati kaem, man se belaja i nemoj blizu njega. Neb mogla prekabult svoju Katu i dat je nakom dzenabetu. Poslussa me moje dijete pa je on sada jako pizmen na Katu; a ssta cess occekivat od ajvana. Nemere on Kati nisst naudt iako on po selu stalno s nekim zamece kavgu i pravi busije nekim momcima. Za nasseg zemana, bolji su momci bili.
_Ccula sam ja od drugija sve to, a ccula sam, kad dodje na prelo onda stalno sviraccma vicce "Ossin kolo", a ccime ce ossint kolo? Skemlijom? Ko da se kolo more tuci. Nema od nji salameta. Nece da idu na nadnicu, a radnim danom obuju misarske cipele ko da su u gradu. Nije to samo asskovat, mora se radt, kak bi se reklo: "Treba zasvirat, al i za pojas zadjet".
_Eto, ona mu joss nije hanuma, a vec sada njemu zavrce. Uzela mala kajase u svoje ruke pa vec koccjera. Grom je ne ubjo, glava joj je ko trnka, a kosa joj dulja od arssina. Nikad kosu lussijom ne pere, pa je puna trunja i pozdera.
_E draga moja kumo, moram ic kuci pusscat sermiju i pravt nessto ruccka. Daj vidjaj ima l u zadrugi onija ssekerlama ko u Taira.
_Ocu ocu draga kuma. Moram i ja ic da stignem kuci na vakat.
_Zbogom kuma.
_Zbogom kuma, pozdrav sve kod kuce.
_Ocu kuma, pozdrav i ti svoje.

Borislav Topalović